Marc Augé (1935 – 2023)

In Frankrijk stierf Marc Augé. Hij bestudeerde non-places. Niet-plaatsen? Onplaatsen? Moeilijk te vertalen, zou men denken maar Wikpedia houdt het op non-plaatsen.

Zijn boek Non-lieux, introduction à une anthropologie de la surmodernité (1992) werd door Verso naar het Engels vertaald. Wat me erin verraste is dat Augé naar de Franse schrijver Chateaubriand (1768 – 1848) en diens reisverslag van een tocht van Parijs naar Jeruzalem verwijst. Je zou denken een voettocht, een nieuw soort kruistocht. Maar er werden postkoetsen genomen en boten. Treinen niet. Die waren er nog niet op grote schaal. Misschien was Chateaubriand wel de laatste grote reisschrijver voor het spoorwegnetwerk de wereld deed krimpen.

De interessantste fotograaf van non-plaatsen is de Amerikaan Stephen Shore, die noemde zijn eerste boek Uncommon Places (1982) en op de cover stond een parkeerplaats.

In België heb je fotografen als Niels Donckers en Luc Piron, die ook wel wat in dat genre foto’s maken.

De foto hierboven trok ik in de Droogdokken toen ik bij Donckers tussen oktober 2020 tot juni 2021 een opleiding fotografie volgde.

Rust zacht Marc.