RIP Ilya Kabakov (1933 – 2023)

Strange City (2014) van Ilya en Emilia Kabakov in opbouw.

Een van mijn personeelsleden was vertrouwd met het werk en de persoon van Ilya Kabakov en nam mij even apart om me op diens belang te wijzen. Bij mij deed de naam geen belletjes rinkelen en ik was dan ook blij dat mijn doodgraver zo discreet was mij niet voor de hele ploeg voor schut te zetten. Hoe te verklaren dat ik deze van geboorte Oekraïense (dus Russische) kunstenaar niet kende?

Russische kinderboeken heb ik nooit gelezen.

De dissidenten die ik in de gaten hield, daar was Kabakov niet bij.

In 2006 bezocht ik Beaufort aan de Belgische kust niet en Strange City (2014) in het Grand Palais van Parijs is ook aan mijn aandacht ontsnapt.

In 1988 was ik evenmin aanwezig bij Ten Characters in New York en Rendez (-) vous (1993) in Gent miste ik ook.

Wat ik van installatiekunst ken, ken ik van Guillaume Bijl, de man die ooit zo argwanend naar mij keek in Café Hopper toen zijn galleriste mij naar haar huis troonde om ons beider eenzaamheid te verjagen.

Rust zacht Ilya.