RIP Michel Deville (1931 – 2023)

In Frankrijk werd de regisseur Michel Deville 91 voor hij stierf.

https://www.youtube.com/watch?v=joCT1ylmoPY&ab_channel=ElsaBenjal
La lectrice (1988): Miou-Miou wordt meegenomen naar een scène in een rosse buurt, later zal ze zelf gaan voorlezen.

Veel van Devilles films hebben een seksuele ondertoon en dat moet dan ook de reden geweest zijn dat ik La lectrice (De voorleesster) ooit ging zien in een Antwerpse bioscoop van de Heylen-keten.

Miou-Miou speelt een vrouw die – ontevreden over haar banale leventje – tot de vaststelling komt dat ze goed kan voorlezen; en terwijl ze aan haar vriend een boek voorleest over iemand die om den brode voorleest aan vreemden, zelf ook een zoekertje zet om aan een voorleesloopbaan te beginnen.

Het verhaal biedt plotgewijs veel mogelijkheden, je kan de kijker meenemen naar voorgelezen scènes en hem vervolgens weer terughalen naar het hier en het nu.

In de clip hierboven vraagt een man aan zijn vriendin hem te vergezellen naar de rosse buurt. Zij stemt in. Onaangekondigd gaat hij plots met een hoer mee naar boven. Zij weet niet goed hoe te reageren, vervolgt haar weg door die hoerenstraat, trotseert de blikken van andere hoeren en wordt – op het moment dat ze even pauzeert om zichzelf weer bijeen te rapen – aangesproken door een man met de woorden ‘hey, jij bent niet zoals die anderen’.

Daarna gaat ze met hem mee naar een kamer en laat zich nemen. Beetje houterig allemaal maar wel enigmatisch.

Rust zacht Michel.