RIP Lando Buzzanca (1935 – 2022)

Il merlo maschio (1970) 

De Italiaanse acteur Lando Buzzanca stierf. Hij speelde de man van de beeldschone Laura Antonelli in Il merlo maschio (1970, De mannelijke merel). Zoals wel vaker in dit soort films van de jaren 70, waren de promotionele foto’s erotischer dan de film zelf, tenzij deze film, zoals ook de gewoonte was in die tijd, in twee versies opgenomen werd, maar daar heb ik geen aanwijzingen voor kunnen vinden.

Ik zag de film in het Italiaans en mijn Italiaans is maar rudimentair, dus ik ben er niet helemaal zeker van of ik wel zag wat ik denk gezien te hebben, maar ik vond de scène waarin Lando zijn vrouw verzoekt zijn tepels te strelen om een erectie te krijgen opmerkelijk. De gevoeligheid der mannelijke tepels is immers een onderbelicht onderdeel der mannelijke seksualiteit. De scène zit ‘m rond minuut 56.

Wat is het thema van dit zeer genietbaar niemendalletje van de Italiaanse cinema?

Candaulisme.

Dat wil zeggen. Het genot dat een man kan ervaren als hij zijn vrouw schaars gekleed aan vreemde mannen toont. Het woord candaulisme komt van de koning Kandaules die vond dat hij de mooiste vrouw aller tijden had. En hij zei dat vaak tegen zijn knecht, ‘oh wat is mijn vrouw mooi, je moest eens weten hoe mooi ze is’. De koning merkte echter dat die knecht hem niet op zijn woord geloofde en hij nodigde hem uit het met zijn ogen te zien. Zich vergewissen. Seeing is believing, zeggen de Engelsen. Meten is weten.

Zo geschiedt. De koning verstopt de knecht in de slaapkamer en hij kan met zijn eigen ogen zien hoe mooi dat ze is. Ik zeg mag, maar eigenlijk was het moet want aan die knecht werd niet veel keus gelaten.

Als de vrouw er echter achter komt wat gebeurd is, toont ze zich van haar meest wraakzuchtige kant.

‘Ja maar, ik moest kijken van de koning, ik werd gedwongen,’ verdedigde die knecht zich.

‘Kan me niet schelen,’ zij die vrouw hardvochtig, zoals sommige vrouwen kunnen zijn.

‘Er zal bloed vloeien.’

‘Ofwel laat ik je vermoorden door mijn man, of jij vermoordt hem.’

Dus de knecht vermoordde de koning.

En zo stierf de man van de vrouw die een andere man wilde overtuigen van de schoonheid van zijn echtgenote.

De knecht trouwde vervolgens met die beeldschone vrouw en werd de nieuwe koning.

Maar dat is allemaal al lang geleden.