RIP Amp Fiddler (1958 – 2023)

“Superficial” (2002) van Amp Fiddler

Amp Fiddler was een Amerikaans zanger en muzikant, actief in funk, soul en dance.

Amp staat voor amplifier, Engels voor versterker.

Fiddler slaat op iemand die ‘fiddlet’, dus iemand die wat met knopjes aan het prutsen is.

De versterkers en de knopjes in kwestie zitten dan in en op keyboards, want Amp Fiddler was vooral bekend als toetsenist

Tot zijn bekendste composities hoort “Superficial” (2002).

Over oppervlakkigheid valt wel wat te zeggen, in eerste instantie dat het contrasteert met diepgang. Abstracte dingen die diep zijn staan in een goed daglicht. Op oppervlakkigheid, op schone schijn wordt neergekeken.

Zelf hou ik nogal van oppervlakkigheid. Minstens evenveel als van diepgang.

Ik ben van het Oscar Wilde type. Oscar zei: ‘ik lees nooit een boek dat ik moet recenseren, je laat je zo gauw beïnvloeden’. Dus Oscar beoordeelde boeken op hun cover. Ik doe dat ook. Boeken met lelijke kaften wil ik niet in mijn kast. Gelukkig is er een verband tussen inhoud en vorm en hebben fijne boeken ook meestal mooie kaften.

Nietzsche was misschien wel de eerste filosoof die de oppervlakkigheid bejubelde toen hij in De vrolijke wetenschap zei:

“O, die Grieken! Die wisten te leven: daarom is het zaak, braaf bij de oppervlakte, de plooi, de huid te blijven stilstaan, de schijn te aanbidden, aan vormen, aan klanken, aan woorden, aan de hele Olympus van de schijn te geloven! Die Grieken waren oppervlakkig – uit diepte!”

Nietzsche, vertaling Pé Hawinkels

Rust zacht Amp Fiddler.