RIP James Chance (1953 – 2024)

James Chance was niet zijn echte naam, maar een mooie naam was het wel. Elke stad heeft in de jaren zeventig en tachtig wel een James Chance maar alleen die van de grote Westerse steden werden bekend. In de Verenigde Staten was dat New York.

“Contort yourself” (1979)

In die culturele hoofdstad van de wereld kreeg een artistieke beweging de naam ‘no wave’ opgeplakt en songschrijver en saxofonist James werd als ‘no-waver’ bekend met het nummer “Contort yourself” (1979), dat in een mix van Kid Creole dansbaar was. ‘Contort yourself’ betekent ‘verwring uzelf’, wees slangenmens.

Wie is dit en wat wil je?
[Gekreun]
Stella? Stella wie?
[Gekreun]
Ik herinner me geen Stella.
[Gekreun]
Oh. jij.
[Gekreun]
Nou, dat vond ik persoonlijk een beetje onsmakelijk.
[Gekreun]
Wie heeft je trouwens mijn nummer gegeven?
[Gekreun]
Ja, nou, herinner me eraan om nooit meer met hem te praten.
[Gekreun]

“Stained sheets” (1979)

Mijn doodgraver jahsonic houdt vooral van het kreun-nummer “Stained sheets”. ‘Uit hetzelfde jaar en van dezelfde elpee als “Contort yourself”,’ zegt hij, ‘Lydia Lunch is er Stella en kreunt zo onderdanig en pervers dat de signalen uit mijn onderbroek bij elke beluistering voor zich spraken. Bevlekte lakens? Ja.’

Rust zacht James.