RIP Keith LeBlanc (1954 – 2024)

Rockchester (1987)

Keith LeBlanc was een Amerikaanse drummer en muziekproducent gekend voor opnames zoals “No Sell Out” (1983), “Rockchester” (1987), “This Is Stranger Than Love” (1987) en “Put the Needle to the Record” (1987).

“No Sell Out” (1983)

“No Sell Out” (1983) is het bekendste van die nummers, alle vocals zijn samples uit Malcolm X speeches, wiens nabestaanden ook royalties kregen.

LeBlanc begon bij Sugar Hill Records waar hij onder andere Grandmaster Flash and Melle Mel (“The Message”, “White Lines”) begeleidde, daarna werkte hij als sessie-drummer bijTommy Boy Records.

Cultbekendheid verwierf hij vooral in bands zoals Little Axe, Fats Comet en Tackhead; en zijn werk voor het label On-U Sound Records.

“This Is Stranger Than Love” (1987) is een plaat van Mark Stewart + Maffia, er zit een pianolijn van Satie in verwerkt. Mark overleed nog niet zo lang geleden.

“Rockchester” (1987) is mijn favoriet, misschien hoorde ik het ooit in Tom Tom in Antwerpen, ik vermoed van wel. Er is ook een videoclip van dat nummer gemaakt en die staat op YouTube.

“Put the Needle to the Record” (1987)

“Put the Needle to the Record” (1987) is een bekend nummer uit de beginperiode van de housemuziek, het genre waar ik verliefd op werd toen ik net twintig werd.

Rust zacht Keith.