–‘Ted Kaczynski?’, vroeg ik toen ik vanochtend het dagoverzicht van mijn doodgraver inkeek.
–‘Nu al hier?’
Hij knikte.
–‘Die was toch nog oké, toen ik hem laatst zag? Niet dat ik de indruk had dat die echt honderd zou worden, maar er zaten nog wel wat jaren in dat tanige lijf van hem.’
–‘Zelfmoord? Ah bon.’
Gisteren, op weg naar een aantal vennen ten noorden van Turnhout, zei ik tegen mijn vrouw dat het nonsens is dat we naar een postindustriële samenleving evolueerden. De aanleiding is de dood van iemand die veel over de ‘postindustriële samenleving’ had geschreven.
‘Nee,’ zeg ik, ‘we leven helemaal niet in een postindustriële samenleving, we slaagden er gewoon in onze industriële productie te verplaatsen. De industriële productie in zijn totaliteit bleef gewoon stijgen en China werd het fabriek van het Westen.
Een paar dagen later pleegt de bombrieventerrorist en eco-fascist Ted Kaczynski zelfmoord in zijn cel in de Verenigde Staten en het toeval wil dat Bart De Wever hem laatst nog vermeldde in een opiniestuk waarin hij reageerde op een stuk van een Extinction Rebellion-achtige activist die geweld voorstond in de klimaatstrijd.
Bart De Wever zag terecht analogieën met het discours van Kaczynski.
Maar wat Bart De Wever dan weer niet zag, is het feit dat China voor ons in de smog leeft. Voor onze consumptie van “Made in China” wegwerp-kwakende kikkers op zonne-energie en plastic tuinmeubilair. Dat bleek nog eens toen het schip Ever Given in maart 2021 vast kwam te zitten in het Suez kanaal, en voor duizenden containerschepen de sas tussen de Chinese fabrieken en de Europese koopzieken wekenlang geblokkeerd zat. Europa liep toen het risco de zomer zonder die kwakende kikkers en zonder tuinmeubilair te moeten doorbrengen.
Nee, Bart De Wever schrijft doodleuk:
China duidelijk in een andere ontwikkelingsfase dan Europa? Pardon? In een geglobaliseerde economie zoals de onze? Een gemiste kans om u als slimmer dan de anderen voor te doen, meneer De Wever.
Bovendien, en het is ook flauw van De Wever dat hij ons daar niet op wijst, moet het zijn pientere ogen toch niet ontgaan zijn, als hij het hele manifest van de Unabomber las, dat er voor de gemiddelde N-VA-er wel een en ander positief te ontwaren valt in dat manifest. Ik denk dan in het bijzonder aan de analyse van de ‘linksist’, die wat vreemd aandoende vertaling van het Engelse ‘leftist’ die door Kaczynski met de grond gelijk gemaakt wordt:
Daar kan Bart De Wever toch wel wat mee, denk ik dan.
En de partij GROEN moet dan wel wat kunnen met de analyse van de auto:
Ik ken geen betere analyse van het fenomeen auto en hoe ik er vandaag tegenover sta, nu ik er al meer dan twintig jaar geen meer bezit.
Laatst werd ik nog door de ordediensten aangehouden voor het fietsend negeren van een stoplicht.
Toen vroeg ik nog aan die agenten: ‘Kan u mij nu eens vertellen wiens leven ik in gevaar heb gebracht?’, ‘dat van uzelf, meneer’, en ik zei, ‘weet u, verkeerslichten werden niet voor de fietsers uitgevonden hoor, maar voor de auto’s. Wij fietsers en voetgangers hebben geen enkele baat bij verkeerslichten, en weet u nog iets, binnen tien jaar, rijden er geen auto’s in de binnenstad meer.’
Men had geen oren naar mijn argumenten. De boete bedroeg zo’n tweehonderd euro.
Beste bezoeker van Dodenstad, vandaag hebben wij Ted begraven op het perk der anarchisten. Wij bouwden als monument op zijn bescheiden graf een schaalmodelreplica van zijn ‘tiny house’ waarin hij zich al die jaren terugtrok. Het aantal aanwezigen was beperkt en zij die er waren, waren allemaal een beetje raar. Raf Grinfeld heb ik ook gespot, maar die hield zich wat afzijdig.
Rust zacht Ted.
De vertalingen van het vermaledijde manifest komen uit de uitgave van Uitgeverij Ravijn.